Gör alltid en egen kontroll om hemsidan är falsk eller ej

Med den stora ökningen av bedrägerier på nätet är det viktigare än någonsin att skydda sig själv. Här är 10 tips som hjälper dig att upptäcka tecken på att en hemsida kan vara en bluff.


1) Oslagbara erbjudanden:
Om priset verkar för bra för att vara sant, är det troligtvis det. Jämför priser med etablerade återförsäljare innan du köper.


2) Trasiga länkar till sociala medier: Falska hemsidor kan ha ikoner för sociala medier som inte leder någonstans. Seriösa företag har aktiva profiler i sociala medier.


3) Saknad information:  Leta efter kompletta "Om oss" och "Villkor"-sidor. Stavfel och grammatiska fel kan också vara tecken på bedrägeri.


4) Tvivelaktig branding: Se upp för hemsidor som använder varumärken med ord som "billigt" eller "gratis". Seriösa återförsäljare erbjuder sällan enorma rabatter på premiummärken.


5) Felstavade domännamn: Kontrollera adressen till hemsidan noga för stavfel eller ovanliga domänändelser (.xyz, .biz). Bedragare kan använda variationer av riktiga varumärkesnamn för att lura dig.


6) Otillförlitliga recensioner: Lita inte enbart på recensioner på själva hemsidan. Leta efter recensioner på oberoende plattformar som Prisjakt och TrustPilot.


7) Trygga betalningsmetoder: Leta efter kreditkort, PayPal eller Alipay för köparskydd. Med dessa metoder kan du bestrida avgifter om det uppstår problem.


8) Kontakta hemsidan: Ett seriöst företag kommer att svara på förfrågningar via telefon, e-post eller sociala medier. Om de inte svarar är det bäst att undvika företaget.


9) Kontrollera domänens ålder: En ny hemsida (mindre än ett år gammal) kan vara en bluff. Scamadviser kan hjälpa dig att kontrollera hemsidans ålder.


10) Osäkera produkter: Produkter som säljs utanför EU kan innehålla skadliga ämnen eller inte uppfylla EU:s krav på säkerhet. Var extra försiktigt med hemsidor så som Temu, Wish, AliExpress m.fl.


Kom ihåg: Om du är osäker på en hemsida, tveka inte att avstå. Det finns gott om säkra och pålitliga nätbutiker där ute!

sakerhetspalette-c4960.png

Vad betyder de olika säkerhetsnivåerna?

Säker: Baserat på våra kontroller bedömer vi att hemsidan är säker. Var dock försiktig med erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna, läs andras omdömen och titta efter säkra betalningsmetoder.


Troligen säker: Hemsidan verkar säker, men var ändå försiktig. Bedragare kan kopiera seriösa sajter. Leta efter stavfel, grammatiska fel och påtryckningar att köpa direkt.


Otillräckliga data: Betyget för den här hemsidan är oklart. Var försiktig! Verifiera trovärdigheten via oberoende recensioner och jämför priser med etablerade återförsäljare.


Potentiellt riskfylld: Hemsidan väcker misstankar. Var uppmärksam på oönskad kontakt eller erbjudanden. Ange inte personuppgifter och genomför inga betalningar om du inte är helt säker.


Osäker: Hemsidan är troligtvis en bluff. Ange inte någon information och undvik att klicka på länkar.

Reservation

Vi strävar efter att ge dig så korrekt information som möjligt, men vi kan inte garantera att all information är fullständig eller korrekt. För att vara på den säkra sidan bör du alltid kontrollera en hemsidan på egen hand. Syftet med tjänsten är att ge allmän information. Vi ansvarar inte för eventuella skador eller andra negativa konsekvenser som kan uppstå från användandet av tjänsten. Klicka här för att ta del av vår fullständiga ansvarsfriskrivning.

Initiativ av
ssf-primary-logotype-4x-59b62.png gasa-logo-0b073-1af59.png
Kontrollera alltid själv Kontakta oss Om tjänsten Friskrivning
Developed By: scamadviser-logo